Pobresa Energètica

POBREZA ENERGÉTICA, BENEFICIOS MILLONARIOS

Pobresa energètica: l’hora d’apagar el llum

Es calcula que més d’un 10% de les cases catalanes pateix pobresa energètica. Tot i les garanties de servei, els talls se segueixen produint per part d’unes companyies que generen uns beneficis milionaris 

Infografia: Gerard Casadevall / @houseofdown 

Albert Henrández

24/02/2015

El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, en la sessió parlamentària del passat 4 de febrer deia: “a ningú se li talla el subministrament avui en dia a Catalunya per problemes de solvència econòmica”. Una afirmació que topa amb la realitat de les persones afectades. “Continuen havent-ne”, sosté Juana, una veïna del Poble-sec que fa més d’un any que no treballa, no rep cap ajuda econòmica i està a l’espera de rebre l’alta mèdica per una operació i qui ja ha patit dos talls o una família de Sant Boi de Llobregat, entre els quals hi ha un nen d’una mica més de dotze mesos, que fa un any que viu sense llum.

L’Aliança Contra la Pobresa Energètica (APE), una plataforma que batalla contra aquest fenomen, assegura que més del 10% de les llars catalanes pateixen aquesta problemàtica i està augmentant. La membre de l’APE, Maria Campuzano, afirma que en les reunions quinzenals a la seu de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïns de Barcelona l’assistència va creixent o altres entitats com ara l’ONG Bona Voluntat en Acció, instal·lada precisament al Poble-sec des de l’any 1997, se li ha multiplicat l’arribada de persones que no poden pagar les factures de llum, aigua i gas.


“Banyo les meves filles en un cubell gran amb aigua calenta” o “quan se’n van a dormir les nenes, tanquem tots els llums”


I és que l’opacitat de les empreses subministradores en detallar on realitzen els talls, que com al·leguen és per “confidencialitat de dades”, priva de saber l’abast real. L’APE, però, informa que Endesa i Iberdrola van tallar la llum a un milió de persones el 2013 a tot l'Estat espanyol, mentre que Agbar admet 150.000 talls d’aigua anuals. “Banyo les meves filles en un cubell gran amb aigua calenta” o “quan se’n van a dormir les nenes, tanquem tots els llums”, així és com explica Samira Chahid que viu per evitar unes elevades factures. El preu de l’energia ha pujat, des del 2007, més del 60% i avui en dia és un 30% per sobre de la mitjana europea. Per contra, en el període 2007-2011 l'ingrés anual del 10% de la població més pobra ha passat de 4.664 euros per persona a 2.685.

 

Infografia: Pau Fabregat / @Pau_FabregatLa caiguda dels termòmetres a l'hivern no ha fet més que accentuar el problema i que la gent se les enginyi per escalfar-se. “Tinc sort que m’ajuden els veïns”, explica Juana, en canvi, hi ha gent que improvisa estufes de llenya i gas que poden tenir conseqüències desastroses. En aquest sentit, els sindicats de Bombers alerten que almenys el 70% de les víctimes mortals del 2014 són atribuïbles directament o indirectament a la pobresa energètica.
 

Els sindicats de Bombers alerten que almenys el 70% de les víctimes mortals del 2014 són atribuïbles directament o indirectament a la pobresa energètica


El remei: ILP

En els pressupostos de la Generalitat del 2015 hi ha destinada una partida de deu milions d’euros, però la reacció política davant d’aquesta problemàtica ha estat molt tèbia. L’administració catalana va elaborar un decret llei el desembre del 2013, però el govern espanyol va impugnar-lo al Tribunal Constitucional per envair competències estatals en matèria de regulació energètica. Una legislació que prorrogava els pagaments de les factures durant els mesos d’hivern –de novembre a març. “Quan pagues tot el que deus, no et queda pràcticament res i tornem a estar igual”, critica la veïna del Poble-sec. Al parer del president de la Federació d’Associació de Veïns i Veïnes del Baix Llobregat (FAVBaix), Julian Carrasco, “no fa més que accentuar el problema i no s’arregla res”, mentre que Campuzano afegeix, “això demostra la poca voluntat política”.

El 2014, en dades de l’APE, Endesa ha repartit 14.600 milions d’euros només en dividends extraordinaris. Per la seva part, la patronal de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC) assegura que entre 2003 i 2011, les grans elèctriques han obtingut una ràtio de benefici sobre vendes set vegades superior al conjunt de les PIMEC catalanes. És per això que entre les solucions que es proposen per pal·liar la pobresa energètica hi ha la renúncia “a l’1% dels beneficis milionaris”, com diu Carrasco. Encara que continua, “però ja se sap, són empreses privades”. De fet, les crítiques cap a les mesures que es proposen no impliquen un sacrifici de les companyies, “han d’assumir la responsabilitat que comporta gestionar serveis bàsics”, assenyala Campuzano.

L’Observatori de Drets Econòmics Socials i Culturals, l’Aliança Contra la Pobresa Energètica, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i altres moviments socials farà pràcticament un any que van engegar una campanya de recollida de firmes per a una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) en aquest àmbit perquè es debati al Parlament de Catalunya. La finalitat és la de legislar per garantir un mínim de subministraments a les famílies més vulnerables i evitar els talls en cas d’impagaments. Mentrestant, moltes llars seguiran vivint a les fosques.